Din categoria ”Burtici fericite” iată că m-am încumetat să încerc rețeta compoturilor fără zahăr (mă gândesc că se știe de ce). Prima încercare a fost cu cireșele și dacă văzui că treaba merge strună m-am gândit să mă împrietenesc și cu vișinele. Și ca o furnico-albinuță (îmi plac personificările, nu că aș fi eu chiar așa de hărnicuță) încep să adun în cămăruță pentru zilele geroase.
Procedeul relativ simplu:
- scos sâmbureii din fructe
- umplut borcane de 400 ml (pleonastic spus, am îndesat ușurel)
- sărim peste etapa cu zăharelul și NU mai adăugăm apă căci conservăm fructele în suc propriu
- am adugat o bucățică de 2-3cm de hrean (pentru conservare)
- fierberea borcanelor - operație clasică: într-o cratiță încăpătoare se așeaza un prosop sau improvizăm...am văzut undeva chiar și cu fân (miroase a ceai în toată bucătăria), se asează grijuliu prețioasele borcane, adăugăm apă și le acoperim iarăși cu un prosopel. Eu le-am fiert cam 40 de minute la foc mic.
CHEIA SUCCESULUI: borcanele să fie perfect închise. ETANȘ - the magic word.
din pățania mea:
- am cumpărat borcane cu capac ce se potrivea dar când am strâns capacul mai tare s-a tot învârtit...deci atenție la acest aspect.
Compotul de cireșe l-am desfăcut a doua zi, căci nu m-am putut abține și buuuuuun.... de s-au lins haiducii pe degețele. Era suficient de dulce - teama cea mai mare. Nu m-am încumetat (încă) să desfac vișinele, însă dacă nu o să fie suficient de dulci, ele fiind puțin mai acrișoare, o să adăug nițică miere și am scăpat de zahăr.
M-am inspirat și de aici http://www.lifestyleblog.ro/2014/06/conservarea-fructelor-in-suc-propriu/
O postare mai veche http://olihappygirl.blogspot.ro/2014/07/fara-conservanti-compoturi-fericite.html
Am uitat să scriu: FĂRĂ CONSERVANȚI
Rău îmi pare că nu pot să adaug ceva poze cu un compoțel sau o fețișoară de haiduc ce vrea să fure un borcănaș, dar timpul meu în fața calculatorului e extrem de limitat.
Deci, gospodine în acțiune!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu